Ethereum is ontploft sinds het begin van het jaar…

Bitcoin mag dan wel de nummer één van de wereld zijn op het gebied van cryptografie, maar het is Ethereum dat de laatste tijd overal de woede lijkt te zijn onder zowel de crypto-liefhebbers als de ontwikkelaars.

Ethereum wordt steeds groter en groter

Ethereum is slechts de op één na grootste cryptocurrency ter wereld, maar het is de nummer één concurrent van de bitcoin. Nog steeds een relatief nieuwe valuta in vergelijking (het werd onthuld in 2015), heeft de asset zich gevestigd als de belangrijkste troef in de slimme contracten ruimte, het aantrekken van veel nieuwe ontwikkelaars op zoek naar toepassingen en follow-up munten. Dit heeft echter een addertje onder het gras zitten.

Ethereum is in de loop der jaren zo populair geworden in deze afdeling dat de ETH-blokketen vreselijk verzadigd is geraakt en overvol is geraakt met verkeer. Dit heeft geleid tot enorme gaskosten en trage transactietijden, waardoor het enigszins vergelijkbaar is met bitcoin. Ethereum-mede-oprichter Vitalik Buterin heeft zelfs opgemerkt dat de blokketen in veel opzichten niet meer schaalbaar is.

Zowel ETH als BTC hebben technische hulp van buitenaf gezocht om deze problemen te verlichten. Bitcoin Code heeft het Lightning Network ingezet, terwijl Ethereum de ontwikkeling van Ethereum 2.0 heeft aangekondigd, wat het netwerk mogelijk sneller en sterker kan maken.

Het probleem is echter dat Ethereum 2.0 grote vertragingen heeft opgelopen, wat betekent dat de congestie en de kosten nog niet zijn afgenomen, maar Ethereum heeft de crypto ruimte op vele andere manieren veroverd, te beginnen met het feit dat de munt zijn prijs met meer dan 30 procent heeft verhoogd sinds het begin van het jaar, waardoor bitcoin en concurrerende altcoins achterbleven. Daarnaast zijn de nieuwe Ethereum portemonnees gemakkelijk te overtreffen die voor bitcoin worden gemaakt.

Tot nu toe zijn de ETH-portemonnees sinds begin januari met meer dan 110 procent gestegen, terwijl die van bitcoin slechts met meer dan 40 procent zijn gestegen. Messari chief executive Ryan Selkis legde dit uit in een interview:

Het ontwikkelingsniveau van Ethereum is gek: initiële muntaanbiedingen (ICO’s), stabiele munten, niet-fungibele penningen, gedecentraliseerde uitwisselingen en andere gedecentraliseerde financiële toepassingen, en Web 3 use cases.

Hij stelde echter wel dat de bitcoin groter en „belangrijker“ blijft, en dat de vertraging die 2.0 heeft opgelopen waarschijnlijk de deuren zal openen voor veel kleinere munten. Hij stelt:

Er is veel vraag naar slimme contractplatforms die schaalbaar zijn, dus er is een grote opening in de markt op dit moment met Ethereum 2.0 vertraagd, [verwerking] prijzen hoog, en goed gefinancierde concurrenten die op het punt staan te lanceren.

Munten vechten niet met elkaar

Maar niet iedereen is het daarmee eens. Kosala Hemachandra – oprichter en hoofd van My Ether Wallet – zegt dat munten niet met elkaar concurreren. Dat elk goed een uniek onderdeel is van een gemeenschapsgedreven industrie, en dat iedereen die er anders over denkt het verkeerde idee heeft. In een interview stelt Kosala:

Het bekijken van andere blokkades als concurrenten van Ethereum is niet het juiste kader om de crypto ruimte te bekijken… Verschillende blokkades hebben aparte doelen en doelen.